Učební obor

Autolakýrník

Moderní lakovna…

Lakýrnická dílna na odloučeném pracovišti je plně a moderně vybavené zařízení, které obsluhují profesionálové v rolích učitelů odborného výcviku.

…i učebna

Teoretická výuka probíhá standardně v prostorách hlavní budovy školy. Třída disponuje ukázkami několika druhů provedení laku a odborníky v oblasti vyučování i praxe.

Kurzy

Při studiu oboru je Ti umožněno udělat si řidičské oprávnění sk. B, svářečský průkaz na několik různých druhů svařování

Autolakýrník

Kód oboru: 23-61-H/01
Kapacita: 15 studentů
Na přihlášce pro obor Autolakýrník je nutné potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti ke studiu!

Učební plán

Plán předmětů a dotace hodin pro obor Autolakýrník (76kB PDF)

Celostátní soutěž AUTOOPRAVÁŘ JUNIOR Autolakýrník | 3. místo

Hlavním cílem soutěže je systémová motivace žáků středních škol s výukou autooborů. Dalším cílem pořádání soutěže je propagace technických oborů a rozvoj spolupráce mezi budoucími zaměstnavateli žáků a středními školami v České republice. V rámci tříkolové soutěže probíhá také porovnání znalostí a dovedností soutěžících a navázání spolupráce mezi vyučujícími a žáky jednotlivých škol.

Úspech na celostátním poli:

AUTOOPRAVÁŘ JUNIOR ČR

v kategorii Autolakýrník

Volodymyr Sabadosh | 3. místo

Kaipan | Stavební projekt a hvězda na výstavy StraTech 2019

Kaipan je stavebnicový projekt, který naši studenti společně s mistry odborného výcviku postavili od nuly do pojízdného funkčního skvostu.
V roce 2019 jsme se zúčastnili výstavy StraTech pořádanou vysokou školou ČVUT na Technické fakultě v Praze 6. Kaipan zářil přímo u vchodu do budovy a lákal k návštěvě této výstavy.

Zázemí odborného výcviku | Odloučená pracoviště Libuš a Bohdalec

Škola má dvě odloučená pracoviště, stěžejním pro tento obor je ale to v Praze na Libuši. Nachází se zde moderní široce vybavená lakýrnická dílna, dále pak dílna karosářská a mechanická. Druhé pracoviště je v uzavřeném areálu v Praze – Bohdalci. Zázemí obou pracovišť je modernizované a pozici odborných učitelů – mistrů zastávají lidé znalí z oboru se znalostmi i praxí.

Profil absolventa

Absolvent učebního oboru Autolakýrník je připraven k výkonu dělnických povolání v oblasti aplikace nátěrů a nástřiků nátěrových hmot, k opravám laků vozidel v malém rozsahu (tzv. „smart repair“), lakování jednotlivých dílů i celých karoserií (tzv. „celolak“), rozstřik barev do sousedních dílů, opravy laků od mechanického poškození, poškození laku od hmyzu, kyselých dešťů, popílku, smůly ze stromů a ptačího trusu.  V průběhu přípravy je možné profilovat absolventa pro konkrétní zaměření v oboru na lakýrník-přípravář, autolakýrník se zaměřením na lakování nebo na míchání barev. Absolvent se uplatní ve sféře výroby a oprav motorových a nemotorových vozidel, v službách, v reklamních odděleních a ve strojním průmyslu. Po doplnění vzdělání najde uplatnění při restaurování historických vozidel nebo motocyklů a provádění speciálních lakýrnických prací-airbrush.

Po absolvování příslušné praxe, případných předepsaných zkoušek a legislativních předpisů může samostatně podnikat v daném oboru.

Absolvent má možnost po úspěšném složení závěrečné zkoušky pokračovat na naší škole v nástavbovém studiu ve zvoleném oboru a získat Střední vzdělání s maturitní zkouškou.

Popis uplatnění absolventa v praxi:

  • Ve výrobě motorových vozidel

  • Opravárenská činnost

  • Služby a reklamní průmysl

  • Strojní průmysl

  • Renovace

Kompetence absolventa:

  • Opravy laků vozidel v malém rozsahu (tzv. „Smart repair“)

  • Opravy poničeného laku rozstřikem

  • Lakýrnická znalost od základů až k pokročilým znalostem

Po odvedené práci zvládne zkontrolovat kvalitu své práce

Odborné předměty ústní závěrečné zkoušky

Materiály a technologie

Materiály a technologie je hlavní odborný předmět oboru, který se vyučuje po celé tři roky a žáci se zde připravují na závěrečnou zkoušku. Žáky naučí přípravě lakovaného materiálu, vyrovnání povrchu broušením a tmelením, základování, nástřik plniče, podkladový barevný lak a krycí bezbarvý lak (BKL). V případě nutnosti leštění vrchního laku, renovace zašlého laku, namíchání správného odstínu na základě správné identifikace kódu barvy. Zásady ochrany zdraví, nakládání s odpady, BOZP a PO.

Zobrazování

Zobrazování je předmět, který je obsahově podobný Technickému kreslení a je v 2. ročníku rozšířený o nauku o barvách a barevných odstínech z hlediska fyziky. V závěrečné zkoušce v písemné části je zastoupen jen okrajově.

Automobily

Cílem předmětu Automobily je naučit základní znalosti o konstrukci a funkci jednotlivých celků motorového vozidla. Výuka AUM končí ve 2. ročníku. V závěrečné zkoušce v písemné části je jen omezený počet otázek.

Svět práce

Žáci mají v závěrečných zkouškách zařazené okruhy z oblasti Světa práce. Tyto znalosti budou získávat v předmětu Ekonomika. Jde pouze o základní přehled, který by měl sloužit k tomu, aby se lépe zorientovali na trhu práce. Žáci by měli být schopni napsat životopis, žádat o práci, měli by umět minimalizovat rizika vedoucí k tíživé životní situaci (exekuce, špatně zvolený úvěr aj.) Jde o základní orientaci v rámci všeobecného přehledu.

Moderní zázemí

Odloučené pracoviště LIBUŠ
Na Libuši se toho děje opravdu dost: je zde mechanická dílna, karosárna a lakovna. Ve stejném areálu sídlí také STK Dekra se stanicí měření emisí a také box pro ruční mytí vozidel.
Ve stejném areálu je situován i Dům mládeže – tedy internát primárně určený pro naši školu.
  • Chcete být nejlepší v oboru?
  • Chcete pracovat na nejmodernějším školním pracovišti v Praze a v celém Středočeském kraji?
  • Máte zájem naučit se nejnovější technologické postupy používané v autoopravárenství?
  • Zajímají Vás osobní, sportovní a závodní auta, kamiony, autobusy?
  • Máte zájem o motorky a vše kolem sportovních, cestovních, terénních, chopperů a historických motocyklů?
  • Chcete během studia a po úspěšném absolvování školy pracovat v autorizovaném servisu Vaší oblíbené značky (Audi, BMW, Mercedes, VW, Seat, Škoda)?
  • Chcete se naučit opravovat auta a zajímají Vás úpravy karoserií a tuning auta?

Pokud jste v úvodní části odpověděli na většinu otázek kladně, jste na naší škole správně a rozhodli jste se studovat a učit se u nejlepších odborníků, na nejlepší škole a s nejkvalitnějším vybavením v Praze a v celém kraji.

Přijďte mezi nás a nebudete litovat. Jsme tady pro vás a těšíme se ná Vás.

Společně to zvládneme.

Bc. Ivan Chvátal

vedoucí předmětového týmu autooborů

nejčastější otázky

Jak dlouho studium trvá?

Pokud se Ti vše povede, tak 3 roky 😊.

 

Co během studia můžu získat?

Kromě zkušeností a znalostí také řidičský průkaz sk. B a C1. Máš možnost si udělat test podle vyhlášky 50 a svářečský průkaz.

 

Jak probíhá přijímací řízení?

Pro učební obory se přijímací zkoušky nekonají.

Jakou mám šanci se dostat? Kolik berete studentů?

obor: Autolakýrník 23-61-H/01 | 15 studentů

Jak probíhá praktické vyučování na dílně?

To je jiné u každého pracoviště: Ti, kdo jsou na školním to mají jiné než ti, co jsou u partnerského servisu. Ale vesměs je to běžný pracovní den, kdy na tebe dohlíží mistr a ty děláš nějakou zadanou práci.       

Jak dlouhé jsou praxe?

Odborné praxe jsou součástí výuky jeden týden každý měsíc již od prvního ročníku.

Jací jsou partneři výuky na škole?

Těch je vcelku dost. Tací, kteří zajištují pomůcky a jinou pomoc naší škole, také ti, kteří zprostředkovávají materiály a hlavně ti, se kterými máš šanci pracovat i ty. Jsou to třeba Auto Jarov, Porsche Praha a mnoho dalších.

Mohou tento obor dělat i holky?

Není to snad jen klučičí obor? No jistě, proč by holky nemohly? Je to obor technický, ne klučičí.

Kontaktujte nás

Máte otázky?